Tips voor het kweken van rozen

Het verzorgen en kweken van rozen vereist wat kennis. Probeer deze tips!

Rozen zijn wellicht de populairste en mooiste bloemen. Het planten van en het zorgen voor rozen is een aangename maar tijdrovende bezigheid. Rozen zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken, maar vereisen veel voorbereiding, regelmatig verzorging en aandacht. Met veel zorg en toewijding, kunt u prachtige rozen kweken om mee te pronken en van te genieten.

Rozen zouden aan het begin van de lente of laat in de herfst moeten worden geplant. Rozen hebben ook minstens zes uur per dag zonlicht nodig. Kies een plaats uit waar uw rozen voldoende ruimte hebben. Te dicht opeen planten kan ziekten veroorzaken.
De grond dient voorbereid te worden. Voor het planten spit men de grond tot een halve meter diep om. Terwijl u dit doet, vermengt u mest of compost in de grond. Let er op dat de pH of de zuurtegraad van de grond tussen 6,4 en 6,8 zit. Kalksteen toevoegen zal de zuurtegraad verhogen, terwijl bladcompost of solfer de zuurtegraad zal verlagen. Door deze zuurtegraad in acht te nemen, bent u er zeker van dat uw rozen de juiste voedingsbestanddelen krijgen.

De basis van de stam dient ongeveer drie tot vijf centimeter onder de grond te zitten. Graaf dus diep genoeg. Het gat moet ook groot genoeg zijn om de wortels voldoende ruimte te geven. Centraal in het gat wordt de grond kegelvormig opgehoogd zodat de wortels erover passen. De grond rond de roos mag zachtjes aangestampt worden.

Bij de overgrote meerderheid van de rozen is snoeien het eerste jaar niet nodig, en ook tijdens het tweede jaar is weinig of geen snoeiwerk nodig. De beste tijd om dit te doen is na de herfst. Wanneer u snoeit, moeten alle ongezonde, dode en kruisende takken met een goede snoeischaar worden verwijderd. Snoeien en het verwijderen van dode bladeren bevordert in veel gevallen de groei en nieuwe bloei.

Uw rozen moeten regelmatig worden bemest. Bij net geplante rozen is het beste moment hiervoor na de eerste bloei. Oudere rozen moeten tijdens de bloei om de drie weken worden bemest. Kippenmest schijnt een zeer gunstig effect te hebben als u eens om de drie winters en net voor de nieuwe bloei in de lente kippenmest met de grond vermengd. Niet alleen helpt het bij het toedienen van waardevolle voedingsbestanddelen aan de grond, de mest zal uw rozen beschermen tegen harde vorst.

<<< terug naar het portaal